fbpx Skip to content

6 Tips om je weerstand te verhogen

Je merkt het waarschijnlijk in je omgeving, het griepseizoen is (naast corona) in volle gang. Het aantal griepgevallen wordt geschat op ongeveer 3 miljoen Nederlanders per seizoen. Virussen worden verspreidt door praten, hoesten of niezen. De kans om besmet te raken met het influenzavirus (griep) wordt groter naarmate je in ruimtes bent waar mensen wat dichter op elkaar zitten. Om te voorkomen dat je ziek wordt is een goede persoonlijke hygiëne en fysieke weerstand vereist. Daarom zullen we 6 tips geven om je weerstand te verhogen.

 

Weerstand Tip 1: Doe aan krachttraining

Krachttraining zorgt niet alleen voor de opbouw van spieren en een verbeterde lichaamsbouw, maar speelt ook een rol bij de preventie van ziekten. Het lymfevatenstelsel, dat verantwoordelijk is voor de bestrijding van bacteriën en virussen, is afhankelijk van regelmatige lichamelijke beweging. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat meer spiermassa gelinkt is aan meer immuun cellen. De theorie is dat een gezond immuunsysteem de spiermassa helpt onderhouden en andersom.

Wanneer je al griep hebt, is het niet verstandig om aan zware krachttraining te doen. Zorg in dat geval voor voldoende rust en slaap. Tijdens het rusten en slapen is het immuunsysteem vele malen actiever dan tijdens een actieve periode. Daarom kan krachttraining het beste even vermeden worden.

Onze richtlijn: train 2 a 3 keer per week met zware gewichten.

 

Weerstand Tip 2: Drink voldoende water

Op het moment dat je onvoldoende water drinkt en je lichaam gedehydreerd raakt, werken je lymfestelsel en darmen trager. Voldoende water drinken draagt dus bij aan je ontgifting en de verwerking van de schadelijke stoffen. Daarnaast is water essentieel voor een goede bloedcirculatie en bepaalt het de gezondheid van al je lichaamscellen.

Onze richtlijn: Drink elke dag 2,5 a 3 liter water.

 

Weerstand Tip 3: Zorg voor voldoende zinkinname

Het mineraal zink is misschien wel het belangrijkste sporenelement voor ons lichaam. Zink heeft een rol in talloze biochemische processen, waaronder de invloed op het immuunsysteem. Het binnenkrijgen van voldoende zink is dus essentieel voor het verhogen van je weerstand tegen infecties.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een (tijdelijke) verhoogde inname van zink de duur en ernst van een verkoudheid flink kunnen verminderen. In een onderzoek zorgde zinksuppletie ervoor dat de totale duur van de verkoudheid met 42% verkort werd.

Een zinktekort kan je herkennen aan witte plekjes op je nagels, slecht helende wonden, een verminderde smaak en/of verkoudheden die blijven terugkeren. Als je eenmaal een tekort hebt is een supplement aan te raden omdat het vaak lastig is om het tekort aan zink volledig uit voeding te halen. Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen.

Eet voldoende zinkrijke voedingsmiddelen: vlees, eieren, vis (met name haring), noten, zaden, peulvruchten, champignons, spinazie en volkorenproducten (mits je daar tegen kan).

 

Weerstand Tip 4: Zorg voor voldoende vitamine C inname

Vitamine C speelt een belangrijke rol voor ons immuunsysteem. Zo is aangetoond dat vitamine C de productie van witte bloedcellen stimuleert. Daarnaast is vitamine C een belangrijke antioxidant die ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Als laatste zorgt vitamine ook voor de regeneratie van vitamine E, een andere antioxidant.

Omdat vitamine C niet zelf aangemaakt kan worden door ons lichaam, zijn we aangewezen op het eten van groente en fruit om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Helaas schiet dat er vaak bij in bij de meeste mensen. De twee ons groente bij het diner en de mandarijn in de middag zijn écht niet voldoende.

Vitamine C rijke voedingsmiddelen zijn: kiwi, spruitjes, boerenkool, rode paprika, aardbeien, zwarte bes, sinaasappel en broccoli

Onze richtlijn: Eet dagelijks 250g fruit en minimaal 500g groente.

 

Weerstand Tip 5: Neem een vitamine D supplement

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Technische gezien is het geen vitamine maar een hormoon omdat ons lichaam het zelf kan aanmaken onder vorming van ultraviolet (UV-B) licht. Vitamine D is onmisbaar voor onze gezondheid, zo stimuleert het onder andere het immuunsysteem en verhoogt het onze weerstand tegen infecties.

In de maanden september t/m april zijn er niet voldoende zonuren en is de zon niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te kunnen maken. We zijn dan al snel aangewezen op een vitamine D supplement. Vitamine D moet je op de juiste manier innemen en verkeerd gebruik kan schade toebrengen aan je gezondheid. Laat je daarom goed informeren door een expert!

Onze richtlijn: maak gebruik van een vitamine D supplement van september t/m april.

(Let op! Supplementen zijn een vak apart en maatwerk is vereist. Ga niet zelf aanklooien met producten van een drogist. Laat je door een expert adviseren over het juiste supplement op het juiste moment op de juiste manier.)

 

Weerstand Tip 6: Zorg voor minder stress

Dit is wellicht wel de belangrijkste tip. Bijna iedereen in de huidige maatschappij heeft te maken met (chronische) stress. Chronische stress leidt tot langdurig verhoogde cortisol levels in je lichaam. Cortisol is één van je stresshormonen. Diverse studies linken verhoogde cortisollevels aan diverse gezondheidsproblematiek zoals hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaardes, brandend maagzuur, maagzweren, fibromyalgie, alzheimer, etc. Hoge cholesterolwaardes zijn bovendien gelinkt aan depressies, angstaanvallen en stemmingswisselingen. Naast de eerdergenoemde gezondheidsproblematiek heeft cortisol ook een negatief effect op je immuunsysteem. Hierdoor ben je vatbaarder infecties, verkoudheid en de griep.

Omdat stress zo’n breed begrip is, zullen we hier volgende week in een uitgebreid artikel op terugkomen!

 

Mark Mesander
Eigenaar Energize Gym

Klaar voor de start?

Plan nu een gratis personal training!