fbpx Skip to content

Blijvend afvallen zonder bullshit

Op papier werkt afvallen eigenlijk heel eenvoudig, je zorgt ervoor dat je minder energie uit voeding binnenkrijgt dan dat er energie door middel van o.a. activiteit uit gaat. Echter, in de praktijk is dit niet altijd even makkelijk. Om het nog wat ingewikkelder te maken, is er helaas nog een hoop slecht onderbouwde onzin op het internet te vinden. Denk bijvoorbeeld aan aanbieders van ‘magische supplementen’ die jou binnen no time een sixpack beloven met hun supplement. Dit is natuurlijk complete bullshit. Het enige wat écht goed werkt aan deze supplementen, is de marketing.

We zullen het dan ook niet mooier maken dan het is: er is geen quickfix. Niemand komt van de ene op de andere dag 10 kilo aan, dit is een geleidelijk proces. Iets wat je in een paar maanden (of jaren) opbouwt, kan je niet in een paar weken ongedaan maken. De opgebouwde kilo’s zal je geleidelijk weer moeten verliezen en dat kost nou eenmaal energie en tijd. Dit proces zal niet altijd leuk en makkelijk zijn, soms zullen er offers gemaakt moeten worden.

Dus waar moet je beginnen? Wat is nou effectief? Wat kan je doen om het makkelijker te maken? En hoe hou je je resultaat blijvend vast. We zullen deze vragen beantwoorden.


Waar moet je beginnen?

Als eerste is het belangrijk dat je gaat inventariseren waar je op dit moment staat, waar jouw mogelijkheden liggen, waar jouw bereidheid ligt en waar je naartoe wilt. Neem even goed de tijd om deze dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Wanneer je duidelijk weet waar je staat en waar je naartoe wilt, is het makkelijker om te bepalen welke stappen je moet zetten.

Vragen die je jezelf kan stellen zijn:
-Waar wil ik naartoe, wat is mijn ultieme doelstelling;
-Hoe gezond eet ik eigenlijk, wat krijg ik dagelijks binnen (totale kcal, eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels en water);
-Wat mag er niet ontbreken in mijn voedingspatroon;
-Waar liggen mijn mogelijkheden (werk, relatie, gezin, etc.);
-Wat zijn belangrijke elementen aan mijn leefstijl die ik wil behouden;
-Wat zijn belangrijke elementen aan mijn leefstijl die ik wil veranderen;
-Wat wil ik veranderen aan mezelf;
-Wat wil ik absoluut niet;
-Welke offers ben ik bereid om te brengen;
-Heb ik hulp nodig of kan ik dit zelfstandig.

Als je tijdens het inventariseren kritisch naar jezelf hebt gekeken, dan heb je als het goed is al een paar verbeterpunten bij jezelf ontdekt. Werk deze verbeterpunten voor jezelf uit en maak daar tussendoelen van. Ga stap voor stap met deze verbeterpunten aan de slag. Doe niet te veel tegelijk en probeer niet ‘het roer in een keer om te gooien’. Drastische veranderingen zijn wij als mensen over het algemeen niet zo goed in (uitzonderingen daar gelaten ofcourse).

 

Zorg voor consistentie

Wat is nou effectief om af te vallen? Het belangrijkste, naast een calorietekort, is consistentie. Of je nou binnen bepaalde tijden gaat eten, voedingsgroepen gaat splitten of calorieën gaat tellen, zorg dat je het minstens een paar maanden volhoudt. Alleen op deze manier kan je er ook echt achter komen of dit voor jou werkt. Van het ene naar het andere ‘dieet’ switchen en iets een paar dagen proberen zorgt alleen maar voor onrust, en gaat je weinig brengen op de lange termijn.

Als het goed is heb je tijdens de inventarisatie bepaald wat je wel en niet wilt, en waar je mogelijkheden liggen. Aan de hand daarvan kan je een strategie kiezen waar jij je het beste in kan vinden en wat jij jezelf op de lange termijn ziet doen. Je mag best wel een beetje uit je comfortzone, maar als jij op voorhand al weet dat je van calorieën tellen doodongelukkig wordt, doe het dan niet. Je wilt geen ongezonde(re) relatie met eten krijgen. Onthoud dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden, mits je maar consistent bent en volhoudt!

Hoe maak je het makkelijker

Zoals eerder gezegd werkt afvallen vrij eenvoudig, je zorgt dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Als je je puur op voeding focust, zal je dus minder calorieën binnen moeten krijgen dan dat je gewend was. Op het moment dat je een inactieve leefstijl hebt (Lees als: bijna net zo veel zituren maken als de kussens op je bank) dan heb je überhaupt al niet veel calorieën nodig. Als je dan wilt afvallen, zal je relatief weinig moeten eten, en een stuk minder dan dat je gewend bent. Dit wordt over het algemeen als lastiger ervaren.

Je kan het ook makkelijker maken voor jezelf. Zorg ervoor dat je verbruik omhoog gaat. Oftwel: begin twee keer per week met sporten, maak dagelijks een wandeling (30-60 min), pak eens de fiets naar werk, ga in en rondom het huis even druk in de weer. Kom van de bank af en ga wat doen! De combinatie van de aanpassing op je voeding en meer gaan bewegen is het meest effectief.

Ook hierbij geldt: stap voor stap aanpassingen maken. Gooi niet meteen het roer om, want dat hou je toch niet lang vol (wederom uitzonderingen daar gelaten). Het gaat niet om het even een paar weken goed doen, het gaat om het structureel goed doen. En dat doe je door je lifestyle te veranderen, en dat doe je niet van de een op de andere dag.

 

Hoe hou je je resultaat blijvend vast

Het antwoord hierop hebben we eigenlijk al gegeven. Als je stapsgewijs veranderingen bent gaan maken in je lifestyle (gedrag, voedingspatroon, beweegpatroon en mindset), is het blijvend. Kies voor een voedingsrichtlijn die bij je past, kies voor een sport (en beweegpatroon) wat bij je past: wil je altijd voorrang hebben en de baas zijn op de weg? Koop een racefiets. Staat een snorkel jou fantastisch? Ga zwemmen. Kortom doe iets waar je blij van wordt en wat je energie geeft.

Mocht het alsnog lastig zijn om het vol te houden, of om de juiste stappen te ondernemen. Vraag dan eens hulp aan een expert. Je hoeft het ook niet allemaal in je eentje te doen. Er zijn genoeg mensen die hier goed voor geleerd hebben en die jou kunnen helpen!

Eindconclusie: Afvallen is heel eenvoudig, maar het is niet makkelijk.

 

Mark Mesander
Eigenaar Energize Gym

Klaar voor de start?

Plan nu een gratis personal training!