fbpx Skip to content

Je bent zelf verantwoordelijk

Wanneer je jong bent, wordt er nog van alles voor je geregeld. Naarmate je ouder wordt krijg je beetje bij beetje steeds meer verantwoordelijkheden. Denk aan een baan, financiën, wonen en later ook kinderen. Het belang van de verantwoordelijkheid nemen spreekt voor zich: als je je financiën niet op orde hebt, kan je je woning niet financieren en kom je op straat te staan. Dus om in je eerste levensbehoefte te kunnen voorzien, is het noodzakelijk dat je je verantwoordelijkheid pakt.

Wanneer we praten in termen van gezondheid en/of fysieke doelstellingen, dan wordt het ineens een stuk ingewikkelder. De verantwoordelijkheid wordt dan wat makkelijker afgeschoven: “Ik kan niet gezond eten omdat..”, “Ik heb geen tijd om te sporten omdat..” en “Ik kan dat toch niet..”. Misschien herken je een van deze overtuigingen weleens bij jezelf.

Het is belangrijk dat je weet dat dit slechts een overtuiging is. Het is iets wat we onszelf wijsmaken om de verantwoordelijkheid niet te hoeven nemen. Natuurlijk zijn er soms factoren die het wat uitdagender maken om de juiste acties te ondernemen, als je een ontzettend drukke baan hebt is het inderdaad lastiger om uitgebreid te sporten en gezond te koken. Maar lastiger betekent niet onmogelijk.

Probeer vooraf niet te zeggen: “Ik kan dat toch niet”. Je weet namelijk niet of je het kan, je hebt het nog niet geprobeerd. Mocht je het in het verleden wel (iets soortgelijks) geprobeerd hebben, maar er niet geslaagd om het vol te houden, dan was dat wellicht niet de juiste manier en is het raadzaam om het nu op een andere manier te proberen.

Overal liggen mogelijkheden, dus probeer te kijken naar wat er wél mogelijk is. Als je dat lastig vindt, dan heb je helemaal gelijk. Dat is ook hartstikke lastig!  Daarom zijn er talloze experts die met jou mee kunnen kijken en jou kunnen adviseren in wat je het beste kan doen in jouw situatie. Let wel, een expert adviseert en motiveert jou. Hij/zij zal jou niet dwingen om de juiste acties te nemen. Het moet echt vanuit jezelf komen.

Er komt op een gegeven moment gewoon een punt dat je zelf de verantwoordelijkheid moet pakken. Als je iets wilt, dan moet je ervoor gaan. Als jij je droombaan voorbij ziet komen, dan wacht je ook niet tot ze naar jou komen om je uit te nodigen voor een gesprek. Dan ga je er ook op af! Zo zit het ook met je gezondheid en/of fysieke doelstellingen. Met een afwachtende houding, verandert er niks en zal er ook niks veranderen.

Als je iets wilt, ga ervoor. Pak de verantwoordelijkheid en zet de stappen die nodig zijn. Hulp vragen is een fantastische eerste stap!

Mark Mesander
Eigenaar Energize Gym

Klaar voor de start?

Plan nu een gratis personal training!