fbpx Skip to content

Waarom is ijskoud douchen zo goed voor je

Koud douchen wordt steeds populairder. Wij raden iedereen aan om het eens een maand te proberen. Maar waarom zou je voor je plezier onder een ijskoude douche gaan staan? Wij overtuigen je wel!

 

1. Koud douchen zorgt voor een betere doorbloeding

Door het ijskoude water vernauwen je bloedvaten. Je bloeddruk wordt tijdelijk verhoogd om het bloed sneller door je lijf heen te pompen zodat je lichaam warm blijft. Wanneer je stopt met koud douchen, zakt je bloeddruk weer terwijl je doorbloeding beter blijft.

 

2. Koud douchen zorgt voor een verbeterd immuunsysteem

Koud douchen zorgt voor een activering van het immuunsysteem. Door je lichaam bloot te stellen aan kortdurende fysieke stress, past je lichaam zich hierop aan. Het resultaat hiervan is dat je lichaam in een verhoogde hoeveelheid witte bloedcellen gaat produceren. Je immuunsysteem krijgt dus een boost wanneer je koud doucht.

 

3. Koud douchen zorgt voor meer energie in de ochtend

Na een warme douche ben je vaak loom en kan je er moe/slaperig van worden. Wanneer je koud doucht, ga je na een minuut of 5 dieper ademhalen, verhoogt je hartslag en verbetert je bloedsomloop. Deze verbeterde bloedtoevoer gaat ook naar je hersenen en zorgt ervoor dat je meer alert bent. Kortom, koud douchen ’s morgens zorgt er voor dat je klaarwakker en alert bent. Hierdoor start je je dag met meer energie en minder opstartproblemen.

 

4. Koud douchen helpt tegen stress en beter in slaap komen

Je herkent het wel, ’s morgens word je moeilijk wakker en ’s avonds val je wat moeilijker in slaap. Dit heeft onder andere te maken met het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam alert en wakker wordt. Idealiter wil je dus in de ochtend een relatief hoge cortisolspiegel hebben en in de avond een lage cortisolspiegel. In bovengenoemd voorbeeld is er meer sprake van een constante cortisolspiegel. Wanneer jij ’s morgens koud doucht, dan ervaart jouw lichaam stress en zal jouw cortisolspiegel dus ook relatief hoog zijn. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer er ’s morgens een hogere cortisolspiegel is, er in de loop van de dag een lagere cortisolspiegel is. Je ervaart hierdoor niet alleen minder stress gedurende je dag, maar je kan ook makkelijker in slaap komen.

 

5. Koud douchen zorgt ervoor dat je beter tegen kou kunt

Ben jij een echte koukleum en breng jij de winter het liefst geheel onder een dekentje door? Dan is het juist aan te raden om koud te douchen. Door je lijf regelmatig aan kou bloot te stellen, heb je het een stuk minder snel koud. Dit heeft onder andere te maken met de betere doorbloeding. Het is even kort afzien, maar je plukt er wel de vruchten van gedurende de winter.

 

6. Koud douchen zorgt voor een verbeterde huid- en haarconditie

Eén van de beste manieren om je huid en haar gezond te houden is door koud te douchen. Warm water is een stuk comfortabeler, maar het kan ook je huid laten uitdrogen. Douchen met koud water daarentegen zorgt ervoor dat je spieren en bloedvaten samentrekken. Hierdoor sluiten je poriën beter af waardoor vuil beter op afstand blijft. Daarnaast zorgt koud douchen ervoor dat er relatief weinig natuurlijke oliën in je huid en haren verloren gaan.

 

7. Koud douchen kan helpen bij het afvallen

Koud douchen stimuleert niet alleen je immuunsysteem maar ook je stofwisseling. Tijdens het koud douchen worden er veel vetcellen verbruikt om je lichaam warm te houden. Dit zijn specifieke vetcellen (bruin vet) die geactiveerd worden bij extreme kou om ons warm te houden. Koud douchen bevordert de aanmaak van dit bruine vet, waardoor je stofwisseling een flinke boost krijgt. Hierdoor verbrand je meer calorieën in rust.

 

Koud douchen breng dus veel mentale en fysieke voordelen met zich mee. Maar hoe begin je hiermee? Voor de meeste mensen is de stap te groot om direct een tijdje onder een ijskoude douche te gaan staan. Daarom is het handig om volgens een stappenplan te werken. Doorloop de onderstaande stappen en je zal merken dat het een stuk makkelijker gaat.

 

Let op je ademhaling

Dit is het belangrijkste punt. Het is niet de bedoeling dat je hyperventilerend en naar adem snakkend onder je douche staat. Probeer te allen tijde een rustige en gecontroleerde ademhaling te behouden. Adem 2 tellen diep in via je neus en 4 tellen via je mond uit. Herhaal dit proces.

 

Pas de temperatuur geleidelijk aan

Begin eerst met warm douchen en breng de temperatuur geleidelijk naar beneden. Het is de bedoeling dat je makkelijk een minuut onder de douche kan staan terwijl je rustig blijft ademen. Op het moment dat de temperatuur wat fris aanvoelt, is het tijd voor de volgende stap.

 

Begin met je ledematen

Pak de douchekop eraf en draai de warme kraan volledig dicht. Begin eerst je armen om en om een paar tellen te laten wennen aan het ijskoude water. Je merkt dat je huid een beetje begint te tintelen en dat het steeds makkelijker wordt. Doe hierna exact hetzelfde met je benen. Je kan hierna ook je gezicht doen.

 

Ga verder met je torso

Wanneer je armen, benen en gezicht gewend zijn aan het koude water, spoel dan je rug op dezelfde manier voorzichtig af met koud water. Wissel dit af met je armen en je benen. Blijf dit proces herhalen totdat je hier ‘gewend’ aan bent.

 

All-in

Probeer nu korte momenten onder een ijskoude douche te staan zonder dat je hoofd onder het koude water komt. Bouw dit op tot je het langer kunt volhouden. Als laatste stap kan je af en toe met je hoofd onder het koude water.

 

De stappen hoeven niet allemaal in één keer gezet te worden. Bouw het vooral rustig op. Het is wel belangrijk dat je uit je comfortzone gaat en niet te snel opgeeft. In een week tijd kan je prima ‘wennen’ aan ijskoud douchen. Zet hem op!

 

Mark Mesander
Eigenaar Energize Gym

Klaar voor de start?

Plan nu een gratis personal training!