fbpx Skip to content

Hoe ga je om met een blessure

Een blessure, het is wel een van de laatste dingen waar je op zit te wachten als je bezig bent met aan je doelen werken. Een blessure ontstaat niet altijd van het een op het andere moment. Vaak sluimeren (lichamelijke) problemen al onder de oppervlakte. Op een ongelukkig moment komt dat dan tot uiting: je pakt iets uit de koelkast en het schiet in je rug. Op het moment dat je niet goed omgaat met je blessure kan je hier nog lang last van hebben en dat kan zeer demotiverend werken. Hoe kan je dus het beste omgaan met een blessure?

 

Blijf sporten voor zover dat kan

Vaak zijn mensen geneigd om het sporten even helemaal opzij te zetten wanneer ze last hebben van een blessure. Maar dat je een blessure hebt, hoeft niet te betekenen dat je helemaal niet meer kan sporten. Wanneer je bijvoorbeeld een schouderblessure hebt, kan je vaak nog prima je benen trainen. Wees creatief en kijk naar wat er wél mogelijk is. Hierbij is het wel belangrijk dat je blijft luisteren naar je lichaam. Op het moment dat je tijds een oefening echt pijn hebt, is het verstandig om hier niet doorheen te trainen.

Omdat het voor de meeste mensen niet zo makkelijk is om naar de mogelijkheden te kijken, is het raadzaam om aan je trainer/coach te vragen om je hierbij te helpen. Een goede coach kan jou uitstekend op weg helpen om alsnog aan je doelen te blijven werken. Daarbij blijft ook dat actief herstel in de meeste gevallen beter is dan passief herstel. Uitzonderingen daar gelaten uiteraard!

 

Win advies van een professional in

In sommige gevallen is het aan te raden om rust te houden in de spieren en gewrichten waar je last van hebt, en in andere gevallen is juist lichte belasting of een ander soort belasting van de betrokken spieren en gewrichten nodig. Dit varieert ook tijdens het verloop van de blessure. Elke blessure is anders en maatwerk is vereist.

Om op de juiste manier met blessure om te kunnen gaan is het dus verstandig om advies te vragen van een professional. Zeker als je in een vroeg stadium ingrijpt, zijn de mogelijkheden meestal uitgebreider en kan je het herstel aanzienlijk verkorten. Blijf dus niet maanden rondlopen met pijn of een blessure, grijp tijdig in!

 

Zorg voor voldoende nachtrust

Je herkent het misschien wel, je hebt de afgelopen nacht maar een paar uur geslapen en je voelt je doodmoe. Ondanks dat alles ben je gemotiveerd en wil je toch even gaan trainen. Wanneer je bezig bent merk je dat je sneller last krijgt van pijntjes, denk bijvoorbeeld aan je onderrug als je (relatief) zwaar gaat squatten. Dat gaat ineens een stuk moeilijker dan wanneer je wél voldoende hebt geslapen. 

Naast de duidelijk voelbare symptomen van slaaptekort, zijn er nog talloze redenen waarom het belangrijk is om voldoende te slapen als je een blessure hebt. ’s Nachts is het moment dat je lichaam herstelt, wanneer je niet voldoende slaapt zal je ook niet optimaal kunnen herstellen. Daar komt bij dat slaaptekort je vatbaar maar voor stress en een nadelig effect heeft op vrijwel elk systeem in je lichaam. Voldoende slapen zorgt dus voor een beter herstel en het verkleint de kans dat je weer de fout in gaat. Een bekend gezegde is: alleen vanuit rust komt herstel.

 

Zorg dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt

Gezonde voeding kan het herstel van een blessure optimaliseren. Wanneer je een blessure hebt, heeft je lichaam een verhoogde behoeftes aan specifieke voedingsstoffen. Hierbij moet je onder andere denken aan eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine C. Je lichaam heeft extra eiwitten nodig voor het herstel van (beschadigde) weefsels), vitamine C is betrokken bij de aanmaak van collageen weefsel, wat stevigheid aan je cellen geeft, en omega-3 heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij een snellere groei van het spierweefsel.

Een goede richtlijn is:

-2 a 3 keer per week vette vis eten, of een omega-3 supplement als je geen vis eet;
-250g fruit en 500g groente per dag eten;
-Als aanvulling een goede multivitamine;
-1,6 tot 1,8g eiwitten per kg lichaamsgewicht eten.

 

Zorg dat je gemotiveerd blijft

De laatste tip maar zeker niet de onbelangrijkste. Door een blessure kan je vaak niet je volledige programma uitvoeren en/of je resultaat kan wat terugvallen. Dit kan ertoe leiden dat je gedemotiveerd raakt. Hoe moeilijk het ook is, probeer juist als je een blessure hebt het positief te benaderen. Dat je een blessure krijgt, is een duidelijk signaal van je lichaam. Dit is een uitstekend moment om je techniek, rust, voeding en training te herzien. Het kan absoluut geen kwaad om af en toe terug te gaan naar de basis om deze te versterken. Grijp de kans aan, (her)bouw een sterke fundering.

Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom zullen we in een later artikel terugkomen op hoe je de kans op een blessure zo klein mogelijk kan maken.

 

Mark Mesander
Eigenaar Energize Gym

Klaar voor de start?

Plan nu een gratis personal training!