Waarom is ijskoud douchen zo goed voor je

Koud douchen wordt steeds populairder. Wij raden iedereen aan om het eens een maand te proberen. Maar waarom zou je voor je plezier onder een ijskoude douche gaan staan? Wij overtuigen je wel!

 

1. Koud douchen zorgt voor een betere doorbloeding

Door het ijskoude water vernauwen je bloedvaten. Je bloeddruk wordt tijdelijk verhoogd om het bloed sneller door je lijf heen te pompen zodat je lichaam warm blijft. Wanneer je stopt met koud douchen, zakt je bloeddruk weer terwijl je doorbloeding beter blijft.

 

2. Koud douchen zorgt voor een verbeterd immuunsysteem

Koud douchen zorgt voor een activering van het immuunsysteem. Door je lichaam bloot te stellen aan kortdurende fysieke stress, past je lichaam zich hierop aan. Het resultaat hiervan is dat je lichaam in een verhoogde hoeveelheid witte bloedcellen gaat produceren. Je immuunsysteem krijgt dus een boost wanneer je koud doucht.

 

3. Koud douchen zorgt voor meer energie in de ochtend

Na een warme douche ben je vaak loom en kan je er moe/slaperig van worden. Wanneer je koud doucht, ga je na een minuut of 5 dieper ademhalen, verhoogt je hartslag en verbetert je bloedsomloop. Deze verbeterde bloedtoevoer gaat ook naar je hersenen en zorgt ervoor dat je meer alert bent. Kortom, koud douchen ’s morgens zorgt er voor dat je klaarwakker en alert bent. Hierdoor start je je dag met meer energie en minder opstartproblemen.

 

4. Koud douchen helpt tegen stress en beter in slaap komen

Je herkent het wel, ’s morgens word je moeilijk wakker en ’s avonds val je wat moeilijker in slaap. Dit heeft onder andere te maken met het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam alert en wakker wordt. Idealiter wil je dus in de ochtend een relatief hoge cortisolspiegel hebben en in de avond een lage cortisolspiegel. In bovengenoemd voorbeeld is er meer sprake van een constante cortisolspiegel. Wanneer jij ’s morgens koud doucht, dan ervaart jouw lichaam stress en zal jouw cortisolspiegel dus ook relatief hoog zijn. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer er ’s morgens een hogere cortisolspiegel is, er in de loop van de dag een lagere cortisolspiegel is. Je ervaart hierdoor niet alleen minder stress gedurende je dag, maar je kan ook makkelijker in slaap komen.

 

5. Koud douchen zorgt ervoor dat je beter tegen kou kunt

Ben jij een echte koukleum en breng jij de winter het liefst geheel onder een dekentje door? Dan is het juist aan te raden om koud te douchen. Door je lijf regelmatig aan kou bloot te stellen, heb je het een stuk minder snel koud. Dit heeft onder andere te maken met de betere doorbloeding. Het is even kort afzien, maar je plukt er wel de vruchten van gedurende de winter.

 

6. Koud douchen zorgt voor een verbeterde huid- en haarconditie

Eén van de beste manieren om je huid en haar gezond te houden is door koud te douchen. Warm water is een stuk comfortabeler, maar het kan ook je huid laten uitdrogen. Douchen met koud water daarentegen zorgt ervoor dat je spieren en bloedvaten samentrekken. Hierdoor sluiten je poriën beter af waardoor vuil beter op afstand blijft. Daarnaast zorgt koud douchen ervoor dat er relatief weinig natuurlijke oliën in je huid en haren verloren gaan.

 

7. Koud douchen kan helpen bij het afvallen

Koud douchen stimuleert niet alleen je immuunsysteem maar ook je stofwisseling. Tijdens het koud douchen worden er veel vetcellen verbruikt om je lichaam warm te houden. Dit zijn specifieke vetcellen (bruin vet) die geactiveerd worden bij extreme kou om ons warm te houden. Koud douchen bevordert de aanmaak van dit bruine vet, waardoor je stofwisseling een flinke boost krijgt. Hierdoor verbrand je meer calorieën in rust.

 

Koud douchen breng dus veel mentale en fysieke voordelen met zich mee. Maar hoe begin je hiermee? Voor de meeste mensen is de stap te groot om direct een tijdje onder een ijskoude douche te gaan staan. Daarom is het handig om volgens een stappenplan te werken. Doorloop de onderstaande stappen en je zal merken dat het een stuk makkelijker gaat.

 

Let op je ademhaling

Dit is het belangrijkste punt. Het is niet de bedoeling dat je hyperventilerend en naar adem snakkend onder je douche staat. Probeer te allen tijde een rustige en gecontroleerde ademhaling te behouden. Adem 2 tellen diep in via je neus en 4 tellen via je mond uit. Herhaal dit proces.

 

Pas de temperatuur geleidelijk aan

Begin eerst met warm douchen en breng de temperatuur geleidelijk naar beneden. Het is de bedoeling dat je makkelijk een minuut onder de douche kan staan terwijl je rustig blijft ademen. Op het moment dat de temperatuur wat fris aanvoelt, is het tijd voor de volgende stap.

 

Begin met je ledematen

Pak de douchekop eraf en draai de warme kraan volledig dicht. Begin eerst je armen om en om een paar tellen te laten wennen aan het ijskoude water. Je merkt dat je huid een beetje begint te tintelen en dat het steeds makkelijker wordt. Doe hierna exact hetzelfde met je benen. Je kan hierna ook je gezicht doen.

 

Ga verder met je torso

Wanneer je armen, benen en gezicht gewend zijn aan het koude water, spoel dan je rug op dezelfde manier voorzichtig af met koud water. Wissel dit af met je armen en je benen. Blijf dit proces herhalen totdat je hier ‘gewend’ aan bent.

 

All-in

Probeer nu korte momenten onder een ijskoude douche te staan zonder dat je hoofd onder het koude water komt. Bouw dit op tot je het langer kunt volhouden. Als laatste stap kan je af en toe met je hoofd onder het koude water.

 

De stappen hoeven niet allemaal in één keer gezet te worden. Bouw het vooral rustig op. Het is wel belangrijk dat je uit je comfortzone gaat en niet te snel opgeeft. In een week tijd kan je prima ‘wennen’ aan ijskoud douchen. Zet hem op!

 

Mark Mesander
Eigenaar Energize Gym

Wat te doen tegen je winterdip

Het regent buiten, het waait en na afgelopen weekend is ook nog de wintertijd ingegaan waardoor de dagen korter worden. Dit heeft meer invloed op ons dan je zou denken. De één komt moeilijker uit bed, de ander voelt zich wat somberder en een ander heeft weer minder zin om iets te ondernemen. Denk maar even na, je kent vast wel iemand in je omgeving die aangeeft last te hebben van één van de bovenstaande dingen in het najaar/de winter.

 

Het zou goed kunnen dat er sprake is van een winterdip. We spreken van een winterdip als je last hebt van een slecht humeur door één van de volgende factoren: Het korter worden van de dagen, het gebrek aan zonlicht of de verandering van het weer. Gelukkig is er veel te doen tegen een winterdip en je kan het zelfs voorkomen.


1. Zorg voor een goed bioritme

De meeste mensen voelen zich een stuk vrolijker en energieker wanneer de zon schijnt en je veel daglicht binnenkrijgt. Nu het wintertijd is, en de dagen een stuk korter worden, is het extra belangrijk om zo veel mogelijk daglicht binnen te krijgen. Als je laat naar bed gaat en er laat uitkomt, krijg je onvoldoende daglicht binnen, wat een winterdip tot gevolg kan hebben. Een goed bioritme verkrijg je door consistent in de ochtend vroeg op te staan en ’s avonds op dezelfde tijd naar bed gaan. Een belangrijke kanttekening hierbij is om ’s avonds niet blootgesteld te worden aan blauw licht van bijvoorbeeld je telefoon, laptop of televisie. Blauw licht bootst namelijk de felheid van de zon na en dat brengt onze hersenen in de war door ze te laten denken dat het dag is. Het gevolg hiervan is dat je hersenen geen melatonine afgeven waardoor je niet of moeilijker in slaap komt. Naast een consistent ritme is het belangrijk dat je probeert om elke nacht 7 a 8 uur te slapen.


2. Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht

Wij mensen zijn gemaakt om te bewegen in de buitenlucht. 20 tot 30 minuten per dag buiten wandelen is al voldoende. Het meest optimale is om ’s morgens vroeg te gaan wandelen. Ochtendlicht bevat het meest blauwe licht. Dat is hetzelfde licht als wat je wilt vermijden vlak voordat je gaat slapen. ’s Morgens buiten wandelen helpt je dus om goed wakker te worden en je begint je dag gelijk met een krachtige start. Vaak wordt het in de loop van de dag drukker en dan schiet het wandelen er vaak in. Door ’s morgens lekker te wandelen tackel je dit probleem en creëer je een gezonde en ontspannen ochtendroutine.


3. Zorg voor een gezond voedingspatroon

Eet gezond! Heel simpel en heel belangrijk. Nog steeds wordt onderschat hoe veel invloed voeding heeft op onze mentale gesteldheid. Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten, groente en (meervoudig onverzadigde) vetzuren is essentieel om goed in je vel te zitten. Eiwitten zijn er niet alleen belangrijk voor je spieren en voor het bouwen van weefsels, maar ook voor het aanmaken van hormonen en neurotransmitters (hersenstofjes) die ervoor zorgen dat jij goed in je vel zit. Probeer er voor te zorgen dat er bij elke maaltijd een eiwitbron zit. Probeer daarnaast elke dag 500g groente binnen te krijgen en eet 1 a 2 keer per week vette vis.


4. Zorg voor voldoende nachtrust

Zoals eerder beschreven is het belangrijk om elke nacht 7 a 8 uur te slapen. Overdag ben je druk bezig en dan ben je gefocust, actief en geconcentreerd. ’s Nachts is het moment dat je lichaam daarvan herstelt en ontgift. Op het moment dat je (chronisch) niet voldoende slaapt, dan kan jouw lichaam fysiek en metaal compleet ontregeld raken. Je bent dan ook veel vatbaarder voor een winterdip en in ergere gevallen een winterdepressie. Als je rond 07:00 uit bed moet, probeer dan rond 22:00 in bed te gaan liggen zodat je nog even kunt lezen en rond 22:30 a 23:00 kan gaan slapen.


5. Neem een vitamine D3 supplement

Vitamine D3 is eigenlijk een pré hormoon omdat ons lichaam het zelf kan aanmaken onder vorming van UV-B (ultraviolet) licht. In de maanden mei t/m augustus kan ons lichaam voldoende vitamine D3 aanmaken. Vanaf september zijn er niet voldoende zonuren en is de zon niet krachtig genoeg meer om voldoende vitamine D3 aan te kunnen maken. Het nemen van een supplement wordt dan essentieel. Maar waarom is dat zo? Vitamine D3 is onmisbaar voor onze gezondheid: Het stimuleert het immuunsysteem, het verhoogt onze weerstand tegen infecties, het ondersteunt de stofwisseling, het gaat verouderingsprocessen tegen en het heeft een gunstige invloed op hart- en bloedvaten. Genoeg redenen om vitamine D3 te nemen. Maar er is nog meer: Vitamine D3 zorgt ervoor dat je mentaal wat veerkrachtiger wordt én het helpt ter voorkoming van een winterdepressie. Het is een eenvoudige en onmisbare tool om vrolijk de winter door te gaan.


6. Neem een magnesium supplement

Magnesium is een belangrijk mineraal wat betrokken is bij meer dan 300 lichamelijke processen, waaronder de energieproductie. Daarnaast werkt magnesium krachtig tegen stress en kan het zelfs helpen tegen (milde) depressies. Magnesium is onmisbaar in de strijd tegen je winterdip. Het is sterk aan te raden om magnesium én vitamine D3 te gebruiken omdat de opname van magnesium afhankelijk is van vitamine D3. Er zijn diverse soorten magnesium op de markt te verkrijgen en ze zijn niet allemaal even effectief als het gaat om meer energie. De beste vorm naar onze mening is magnesium malaat. Deze wordt goed opgenomen en is het meest effectief voor het verkrijgen van meer energie.


7. Zorg voor een positieve mindset

Door een goede mindset te hebben wordt het weer niet beter en de dagen niet langer, maar het zorgt er wel voor dat jij minder snel last krijg van een winterdip. Probeer eens aan het einde van elke dag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit lijkt in de eerste instantie wat zweverig, maar je zal merken dat, wanneer je dit dagelijks implementeert, je ook kleine dingetjes beter gaat waarderen. Het zorgt voor een positieve en dankbare stemming. Dit is het hele jaar door een krachtige tool!


Leef deze tips na en je zal merken dat je winterdip snel verleden tijd is.


Mark Mesander

Eigenaar Energize Gym